Η ιστορία μια Λέξης (Και κάποιες σκέψεις...)

by - Ιουνίου 02, 2018


Η Λέξη γεννήθηκε πριν χιλιάδες χρόνια. Ούτε και η ίδια ξέρει πόσους αιώνες κουβαλά στην πλάτη της. Ζώντας μια ξέφρενη ζωή, συναρπαστική. Προσδιόρισε, εξέφρασε, εκπροσώπησε, είπε σ΄αγαπώ, μίσησε με πάθος, καταστράφηκε, απλοποιήθηκε και αναγεννήθηκε ξανά. Μα κυρίως άλλαξε τον κόσμο. Ένας δρόμος δύσκολος. Η μια μάχη μετά την άλλη. Μάρτυρας των πιο υποχθόνιων σχεδίων μας, των πιο ανείπωτων σκέψεών μας, σύμμαχος των ποιητών, βοηθός δημαγωγών και ρητόρων, εραστών και ανέραστων. Υπήρξαν εποχές που στάθηκε σε θρόνους, λατρεύτηκε και θεοποιήθηκε. Άλλοτε σύρθηκε σε βρόμικους φωταγωγούς, θάφτηκε στην πιο σκοτεινή άβυσσο. 
Μα η φωνή της δεν σιώπησε ποτέ. Στάθηκε εκεί. Με το λάμδα της να προστατεύει σαν κυματοθραύστης την συνοχή της, με το έψιλον τονισμένο να την δένει σαν το έψιλον της μητέρας, με το ξι της να μοιάζει δυνατό σαν τα χέρια ενός γενναίου άντρα, με το ήττα της να προδίδει πως είναι γυναίκα. 
Καθήκον δικό της να υπάρχει για να μας θυμίζει πως είμαστε Άνθρωποι. Χρέος δικό μας να την προστατέψουμε για να μείνουμε Άνθρωποι.

Ήταν η συμμετοχή μου στο ''Παίζοντας με τις λέξεις'' της Μαρία μας. Ευχαριστώ όλους όσους με ψήφισαν και επίσης ευχαριστώ την Μαρία για την φιλοξενία! Πρώτη βγήκε η Αριστέα μας με το καθηλωτικό ''Εγώ, η πουτάνα!''

--------------------------------------------------------

Με αφορμή την συμμετοχή μου αυτή θα ήθελα να εκφράσω κάποιες σκέψεις όσον αφορά την γλώσσα μας.

Η γλώσσα είναι ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά ενός λαού. Θαρρώ πως είναι το σημαντικότερο. Με αυτή σκεφτόμαστε, με αυτή εκφραζόμαστε, με αυτή ζούμε και κοινωνικοποιούμαστε. Είναι ένα κομμάτι του εαυτού μας, μας καθορίζει και μας αντιπροσωπεύει. Είναι η ίδια μας η ιστορία.
Έχω μια αίσθηση πως η οικονομική κρίση επηρέασε όχι μόνο την ζωή μας και την κοινωνία μας, αλλά και τον τρόπο που σκεπτόμαστε και κατ΄επέκταση την γλώσσα. 
Σκεφτόμαστε διαφορετικά και η σκληρή καθημερινότητα σε συνδυασμό με την άθλια δημόσια εκπαίδευση, έχουν απλοποιήσει την σκέψη μας. Οι σκέψεις είναι λέξεις. Όταν φθίνουν οι σκέψεις, φθίνει και η γλώσσα, όταν λαϊκίζει η σκέψη μας, λαϊκίζει και η γλώσσα μας. Με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούμε λιγότερες λέξεις, πιο απλές, να μην μας νοιάζει να είμαστε σωστοί στον λόγο μας, ορθοί στην γραφή μας και περίπλοκοι στην χρήση των λέξεων. Παντού μια απλοποίηση. Στην τηλεόραση, στα άρθρα, στην καθημερινότητα. Δεν δουλεύει το μυαλό, δεν ακονίζεται ο νους, δεν πλουτίζει η γλώσσα.
Λυπάμαι πολύ να βλέπω κόσμο που δεν μπορεί να εκφραστεί, να περιγράψει κάτι, να γράψει δυο λέξεις σωστές, να μην χρησιμοποιήσει ξένους όρους. Η γλώσσα μας πεθαίνει, απλοποιείται, απαξιώνεται, αντικαθίσταται από ξένες λέξεις χωρίς λόγο και ΄μεις έχουμε επαναπαυτεί στο πόσο σπουδαία είναι. 
Τα ελληνικά είναι μια από τις αρχαιότερες γλώσσες. Αυτό από μόνο του δεν μπορεί να αποτελέσει συγχωροχάρτι, ούτε εγγύηση. Ούτε διασώθηκε τυχαία. Κάποιοι δούλεψαν για να σωθεί. Και τώρα είναι η σειρά μας. Έχουμε χρέος να την κρατήσουμε ζωντανή. Να την διατηρήσουμε και να την εξελίξουμε. Γιατί αν χαθεί εμείς θα έχουμε την ευθύνη. Τίποτα δεν χάνεται αν εμείς οι ίδιοι δεν το αφήσουμε να χαθεί.


You May Also Like

16 comments

  1. Μαρία μου, συγχαρητήρια για την εμπνευσμένη συμμετοχή σου!
    Και οι λέξεις χρειάζονται τη φροντίδα μας.
    Κάποτε μόνο λίγοι μπορούσαν να μιλούν σωστά τη γλώσσα, πλέον τη μιλούν όλοι κουτσουρεμένα...
    Διάβασμα και συναναστροφή με κατάλληλους ανθρώπους!

    Καλό καλοκαίρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχεις απόλυτο δίκιο σε όσα γράφεις. Και εγώ προβληματίζομαι για το πόσο ακόμα θα αντέξει αυτή η γλώσσα, αλλά δεν μπορώ να κάνω τίποτα άλλο από το να προσπαθώ να την χρησιμοποιώ όσο καλύτερα μπορώ. Η γλώσσα είναι σαν ο,τιδήποτε άλλο: αν την περιποιείσαι, αν την "ξεσκονίζεις", αν τη "γυαλίζεις", θα λάμπει.
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Την αγάπησα την συμμετοχή σου!!
    Γι'αυτό και ήταν στις επιλογές μου.

    Καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μαρία μου, υποκλίνομαι και συνυπογράφω την τοποθέτησή σου για τη γλώσσα μας, η οποία στην κυριολεξία δολοφονείται με την απόλυτη δική μας συνενοχή. Κάτι που θα το πληρώσουμε πανάκριβα στο μέλλον μαζί με την απώλεια κάθε παράδοσης και ταυτότητας. Ο Μιμητισμός και το life style δολοφονούν κάθε τι δημιουργικό και πολιτιστικό στην πατρίδα μας.

    Πάμε στη συμμετοχή σου.
    Συγχαρητήρια για την διάκρισή σου Μαρία. 3 άριστες επιλογές αλλά και τον μεγαλύτερο αριθμό των φίλων μπόγκερς (13) που στάθηκαν στην Ιστορία μιας λέξης.
    Πολύ όμορφη έμπνευση δοσμένη με σεβασμό και την πάντα λυρική σου γραφή.
    Για πάντα έτσι κοπέλα μου.
    Τον σεβασμό μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Tι να πω για τον επίλογό σου; Τα έλεγε ο Όργουελ χρόνια πριν, κι αν έχεις διαβάσει το 1984, αυτόν ακριβώς το κόσμο περιγράφει. Συρρικνωμένη γλώσσα, άρα και σκέψη και ποινικοποιημένα αισθήματα.
    Α ρε Μαράκι... να είσαι καλά! Μας κέρασες μια συμβολική συμμετοχή και μια πολύτιμη παρακαταθήκη για το χρέος μας. Ο καθένας μας ας σκεφτεί την ευθύνη του και κάθε φορά που "μιλάει" με σύμβολα και ξενόφερτα ακρωνύμια, είναι σαν να βάζει την ταφόπλακα στη γλώσσα μας.
    Όπως θα σου έγραφε ένας φανατικός των σόσιαλ: like και καραlike σ' ότι έγραψες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η τοποθέτησή σου για τη γλώσσα με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη. Κρίμα είναι και είναι όπως το λες, απλοποιημένη γλώσσα απλοποιημένη σκέψη.Κι όταν υπάρχει απλοποιημένη σκέψη ο πολίτης γίνεται ακίνδυνος. Χρέος μας είναι και μπράβο σου που επισήμανες κάτι τόσο σοβαρό και σπουδαίο όπως είναι η αξία της γλώσσας μας
    Το κείμενο σου τώρα από τα αγαπημένα μου. Περιεκτίκό με σπουδαίο μήνυμα.Σ'ευχαριστώ γι αυτό
    Συγχαρητήρια
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μαρία μου πολλά συγχαρητήρια για την υπέροχη συμμετοχή σου, αλλά και για όλα όσα γράφεις!
    Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για όλα!
    Φυσικά αυτό που λέει ο Γιάννης παραπάνω είναι απόλυτα σωστό!
    Στη δική σου συμμετοχή στάθηκαν οι περισσότεροι κι αυτό κάτι σημαίνει!

    Φιλιά πολλά και καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μαρία μου η ιστορία μου άρεσε και την επέλεξα, αλλά χειροκροτώ και τις σκέψεις σου που είναι και δικές μου και με πειράζει πάρα πολύ που ακόμα και εκπαιδευτικοί εδώ στο διαδίκτυο βλέπω ότι χρησιμοποιούν κατά κόρον ξένες λέξεις.
    Να είσαι καλά
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μαρία μου έχω καιρό να διαβάσω ένα κείμενο που τόσο εύγλωττα τόνισε την σημασία της λέξης και του λόγου γενικότερα! Τα θερμά μου συγχαρητήρια! Κι επίσης συνυπογράφω όσα γράφεις για την γλώσσα μας, την κατακρεουργημένη που πασχίζουν πολλοί να την κάνουν φτωχότερη επιθυμώντας να την κάνουν και ασήμαντη. Και όντως έχουμε όλοι χρέος να διαφυλάξουμε και να αγωνιστούμε για την συνέχεια της στις νεότερες γενιές που δέχονται τόσο άσχημες επιδράσεις από παντού. Να είσαι πάντα καλά και πάντα δημιουργική. Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. "Εν αρχή είναι ο λόγος"
    Συγχαρητήρια Μαρία μου για την αξιόλογη συμμετοχή σου

    Σε φιλώ πολύ ♥♥♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πόσο συμφωνώ με τις σκέψεις σου επί του κειμένου σου Μαρία μου!
    Κι εγώ θλίβομαι και πονώ!
    Μπράβο σου για το καλογραμμένο κείμενο!
    Φιλάκια πολλά ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Έχω ένα πάθος με τις γλώσσες και οι λέξεις είναι κομμάτι τους. Εντυπωσιάστηκα από την έμπνευση σου, γι' αυτό της χάρισα και το τριάρι μου!
    Οι σκέψεις σου, είναι πολύ ουσιαστικές. Για εμένα, το πρόβλημα της ελληνικής γλώσσας, έγινε πολύ έντονο (κι ας μη ξεκίνησε εκεί) με την εμφάνιση των greeklish, γιατί εκεί χάθηκαν τα όρια της γλώσσας.
    Γενικά, η γλώσσα, η ιστορία, περνούν κρίση, σε επέκταση της κρίσης της κοινωνίας. Είναι χρέος μας να τα μάθουμε και να τα αγαπήσουμε.
    Μπράβο και για τις σκέψεις και για τη συμμετοχή σου!
    Με το καλό και στα επόμενα δρώμενα μας.
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Συγχαρητήρια Μαρία μου για τη συγκεκριμένη συμμετοχή.
    Ήταν απρόσμενη μα τόσο ευρηματική που τράβηξε το ενδιαφέρον σίγουρα όσο και οι σκέψεις που έκανες δίπλα της.

    Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Συγχαρητήρια για τη συμμετοχή σου και τις σκέψεις σου στο κλείσιμο, Μαρία μου. Λατρεύω τις λέξεις, λατρεύω εκεί που μπορούν να μας φτάσουν. Για μένα, είναι φετίχ. Βρήκα υπέροχο το αφιέρωμα στη Λέξη, και τόσο πρωτότυπο σαν σκέψη. Πραγματικά, κονταροχτυπήθηκε με τις υπόλοιπες συμμετοχές μέχρι να καταλήξω.

    Τα φιλιά μου! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πολύ ωραία η συμμετοχή σου Μαρία .
    Πλήττεται η γλώσσα μας εδώ και χρόνια.
    Μακάρι να γινόταν κάτι και να άλλαζε ο τρόπος διδασκαλίας στα σχολεία γιατί από κει ξεκινάει η απλοποίηση της.
    Να είσαι καλά και φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας παρακαλώ πολύ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις και greeklish, θα αποκλείονται. Ευχαριστώ.

Οι φωτογραφίες και τα κείμενα που τις συνοδεύουν και το συνολικό περιεχόμενο του παρόντος ιστοτόπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία και προστατεύονται από τον Ν. 2121/1993. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, παραποίηση, αλλοίωση, εκμετάλλευση ή οποιαδήποτε άλλη χρήση του συνολικού περιεχομένου (φωτογραφίες ή/και τμήματα αυτών, κείμενα) χωρίς τη συναίνεσή μου και την έγγραφη άδειά μου. Φωτογραφίες που δεν φέρουν το όνομά μου είναι από το www.pixabay.com και το www.pexels.com και είναι χωρίς πνευματικά δικαιώματα.