Βιβλιοθήκη (Η Αγάπη Δηλώνει Απών - Κική Κωνσταντίνου)

by - Ιανουαρίου 05, 2019

Το Κείμενο έχει την χαρά και την τιμή να παρουσιάσει το νέο βιβλίο της Κικής Κωνσταντίνου, ''Η Αγάπη Δηλώνει Απών'', από τις εκδόσεις Λεξίτυπον.

Όπως δηλώνει και η ίδια:
Η δική μου αγάπη δηλώνει απών και όχι απούσα, διότι δεν την καθορίζει ένα γένος και μία κατάσταση. Αντίθετα μπορώ να πω, την προσδιορίζει και την προσωποποιεί, ένα σθένος, μία πυγμή και μία διαχρονικότητα που μπορεί να κάνει να παρελθόν να μοιάζει με μέλλον, το μέλλον με παρελθόν και το παρόν, να μπορεί να διαρκέσει για πάντα, ακόμη κι όταν δεν κατάφερε στους ανθρώπους, γερά, να ηγηθεί και ηττήθηκε, ως άλλος ένας καλά πληγωμένος, αετός!

Υπήρξε, και το όποιο άδοξο τέλος, ακόμη και εκείνο το οριστικά μεγαλειώδες ανεκπλήρωτο, δεν μπορεί να ανακαλέσει πως προσπάθησε αλλά νικήθηκε από τα πάθη και τα λάθη των ανθρώπων. Λαβώθηκε μα δεν πέθανε, αντίθετα μάλιστα, μεταρσιωμένη, την βλέπω με καμάρι να σαλεύει επάνω σε ένα ξάστερο βουνό.

«Κοίταξέ με, είμαι εδώ! Δηλώνω παρών στο παρόν! Και έχω τόση δύναμη που μπορώ να καταστρέψω ή να συμφιλιώσω τα πάντα!»
Την ακούω πληγωμένη να φωνάζει και ξέρω πως αναζωπυρώνεται..
Σαν μια φλόγα, βαθιά καραδοκεί, όχι για να κάψει, να ζεστάνει θέλει και να αγκαλιάσει το πιο παγερό μέρος του κόσμου, που όλοι ξέρουμε πως αυτή η ψύχρα ζει μέσα μας κι ας μην είμαστε σε θέση να το δεχτούμε.

Αυτή είναι λοιπόν η «απόντα» αγάπη που θα γνωρίσετε στις τρεις νουβέλες που ακολουθούν και εύχεται να σας παρασύρει μαζί της σε έναν κόσμο που θέλει να αγαπήσει και να αγαπηθεί μα ξεχνάει το πιο ουσιαστικό, το μέγα λάθος των ανθρώπων, πως όλοι θέλουν βαθιά να αγαπηθούν μα κανείς δεν είναι έτοιμος ουσιαστικά να αγαπήσει. Όλοι θέλουν την θυσία μα κανείς δεν είναι έτοιμος να θυσιαστεί. Όλοι γυρεύουν το κεφάλι της Σαλώμης στο πιάτο τους μα κανείς δεν είναι έτοιμος να γίνει Εκείνη. Όλοι στους γύρω «υπηρέτες» ψάχνουνε ενώ ξέρουν πως ο Χορός, είναι η αποκλειστική τους ευθύνη.

«Απών» και όχι «Απούσα»

«Το Παγκάκι των Ψιθύρων»: Ξέρεις πως τα αντικείμενα γύρω μας, μπορούν και μιλάνε; Ξέρεις πως παίρνουν την ψυχή που τους δίνουμε; Ξέρεις πως συνδέονται μαζί μας - με κάτι απροσδιόριστο - που ενδόμυχα κουβαλάμε; Ξέρεις πως το ένστικτο, μας υποδεικνύει που μπορούμε να εμπιστευτούμε - δίχως τον φόβο της λογοκρισίας, την ψυχή μας - ώστε να αδειάσει για να γεμίσει ξανά και ξανά; Ξέρεις πως οι άνθρωποι χωρίς αντικείμενα είναι ένα σώμα που αιωρείται και τέμνεται; Σαν να αναζητά έναν ώμo που άνθρωπος· δεν βρέθηκε κανείς να δώσει και τα ζώα – δίχως κάποια ιδιαίτερη λογική – τρέχουν μακριά. Τότε και μόνο τότε, καταλαβαίνεις πως ήρθε η ώρα να εναποθέσεις της ψυχής σου το μαρτύριο σε ένα αντικείμενο, δίνοντάς του ζωή και επίγνωση. Την δική σου θέληση θαρρώ και έρχεται, η γέννηση και η κάθαρση της ψυχής μέσω της εξομολόγησης. Σε αυτήν την ιστορία λοιπόν, η ηρωίδα μας, συνδεμένη από μικρή ηλικία με τα παγκάκια, ξύλινα, αμελητέα, γήινα, επιστρέφει πάντα στον εξομολόγο της για να καθαρίσει την ψυχή της και αναγεννηθεί. Την παρακολουθούμε σε διάφορα στάδια ανάπτυξης της ζωής και των προσωπικών της σχέσεων και πάντα - με προσήλωση και ευλάβεια - αφουγκραζόμαστε τα ανείπωτα λόγια της ψυχής, προς το παγκάκι εκείνο, που την φιλοξενεί στοργικά στην αγκαλιά του. Όλα αλλάζουν γύρω της, μα εκείνο στέκει εκεί. Αμίλητο μα άκρως συμπονετικό. 

«Σα Σκουριασμένο Καράβι»: Η Ζωή σε πράξεις. Μια απόφαση, ένα τόλμημα παράταιρο, μια θυσία· να θυμίζει πως το συναίσθημα της Αγάπης δεν μπορεί να δηλώσει απουσία - οι άνθρωποι μπορούν, εκείνο όμως όχι – να επισφραγίζει πως η Αγάπη μπορεί να δηλώσει το παρόν  μέσα από την πιο μεγάλη και θανάσιμη, για κάποιους Απουσία. Μια γυναίκα, μια γυναίκα θαραλλέα - που όπως χαρακτηριστικά λέει και υποστηρίζει με τις πράξεις της «Ξεριζώνω την καρδιά μου για να την κάνω δέντρο, ένα μεγάλο πράσινο δέντρο γεμάτο καρπούς για να γεμίσουν το σπίτι σου, το σπίτι μας.» γιατί αυτή η σπουδαία γυναίκα κατάλαβε νωρίς την σπουδαιότητα των ονείρων «Ονειροπολούσες αγάπη μου, ονειροπολούσες και μέσα στα μάτια σου είδα τότε και δεν θα ξεχάσω ποτέ, την σπουδαιότητα των ονείρων.» γιατί αυτή η γυναίκα, αυτή η Γυναίκα, ξέρει καλά το νόημα της αγάπης, της αφοσίωσης, της δίκαιης ανταμοιβής «Σε αγαπώ. Πάντα θα σε αγαπώ, κάθε μέρα και περισσότερο. Δεν σε εγκαταλείπω, σου δίνω απλώς μια ευκαιρία.» Γιατί αυτή η γυναίκα «Είναι η Αγάπη»

«Η Άφθαρτη Νύφη»: Μα τι έκανε; Τι έκανε; Ποιο ήταν το λάθος της; Γιατί αυτή η σκληρή και άδικη, ετυμηγορία; Ποιος τους όρισε όλους αυτούς δικαστές και τιμωρούς; Ποιος του είπες πως το «κλειδί» τους ανήκει; Τι έκανε; Στ’ αλήθεια, τι έκανε; Γιατί όλος αυτός ο ξεσηκωμός, προς τι το λαϊκό δικαστήριο της συμφοράς; Ποιος είναι αυτός που ορίζει την ποινή και ποιος είναι αυτός - που σαν χέρι Θεού - αποφασίζει; Τι τους ενόχλησε, τι; Η Αγάπη; Η Θυσία; Η Θέληση; Η Παραδοχή; Η Πίστη; Το Όραμα ή Η Συντέλεια; Συντέλεια σε κάθε κακό, σκληρό και άδικο. Τι έκανε λοιπόν; Άφθαρτη, περιφερόταν στο πάρκο – ανάμεσα σε ερωτευμένους ανθρώπους – και αναγνώριζε τι είναι αληθινό, τι ουτοπικό, τι ψεύτικο και πως μπορεί, να βοηθήσει, να τους δώσει τα εφόδια, να τους δείξει τον δρόμο… Ήθελε να βοηθήσει, πάσχιζε να βοηθήσει, επουλωνόταν, με πόνο και κόπο κατάφερνε αλώβητη – παρόλο τον χλευασμό του όχλου – να λυτρώσει, ώσπου μια μέρα έπεσε στα χέρια της ένα ξεχασμένο τετράδιο. Ένα τετράδιο γεμάτο ποιήματα. Ποιος είδε τους «Μαινάδες» και δεν τους φοβήθηκε. Όλεθρος, θρήνος και οδυρμός. Να της ξεσκίσουν ρούχα, ψυχή και σάρκα. Να σβήσουν από το κόσμο μας το καλύτερο εφόδιο και το πιο δυνατό αγαθό του κόσμου. Δίχως ίχνος ντροπής να στερήσουν από το αύριο το πιο ευεργετημένο χθες. Κι ύστερα… Κι ύστερα… 


«Κι ύστερα μίλησαν για Αγάπη,
όλοι αυτοί που την σκότωσαν.»



Η Κυριακή Κωνσταντίνου, ή Κική όπως την αποκαλούν οι φίλοι, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Στροφυλιά, ένα μικρό, όμορφο χωριό της Βόρειας Εύβοιας.
Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο ΤΕΙ Χαλκίδας μα λίγα χρόνια αργότερα ανακάλυψε πως αυτό που τη γεμίζει ουσιαστικά είναι η συγγραφή λογοτεχνικών κειμένων και παραμυθιών. Αυτά τα κείμενα - με πολλή αγάπη και αστείρευτο μεράκι - κατάφερε να τα κάνει έργα.
Είναι ένας θετικός, ευαίσθητος και χαρούμενος άνθρωπος  που φροντίζει να  κρατά ζωντανό το παιδί μέσα της και να του θυμίζει την σημαντικότητα των ονείρων.
Πληθωρική προσωπικότητα, παραγωγική δημιουργός που δεν επαναπαύεται και αναζητά πνευματικές περιπέτειες και  συγκινήσεις με  αξιόλογους ανθρώπους.
Σέβεται τον άνθρωπο, αγαπά την οικογένειά της (και όλα τα άτομα τα οποία συγκαταλέγει μέσα σε αυτόν τον πολύτιμο όρο), τα ζώα, το θέατρο, τη φύση, τα επιτραπέζια παιχνίδια, την μουσική, τον σινεμά.  
Ονειροπολεί και ονειροβατεί, με όλη την δύναμη της ψυχής της. 
Από το 2010 διατηρεί το δικό της «χώρο» στο διαδίκτυο και μπορεί κανείς να τη συναντήσει στο www.ekfrastite.blogspot.com. (Εκφράσου)
Όνειρο ζωής για εκείνη ήταν να καταφέρει να εκδώσει το πρώτο της βιβλίο. Αυτό το όνειρο πραγματοποιήθηκε το Φεβρουάριο του 2015 με την κυκλοφορία της πρώτης της ποιητικής συλλογής σε ελεύθερο στίχο «Τα Λάφυρα της Ψυχής μου» και συνεχίστηκε τον Μάιο του 2016 με την κυκλοφορία της δεύτερής της ποιητικής συλλογής σε ελεύθερο στίχο «Οι Φεγγίτες της Ζωής μου» υπό την καθοδήγηση του mystory.gr  Το Νοέμβριο του 2017 κυκλοφόρησε το πρώτο μέρος της Τριλογίας Αγάπης  με τίτλο  «Η Αγάπη Δηλώνει Παρών»  από τις εκδόσεις Λεξίτυπον και το νιοτάξιδο βιβλίο της – δεύτερο μέρος της τριλογίας αυτής - «Η Αγάπη Δηλώνει Απών» κυκλοφόρησε μόλις, κάτω  από την ίδια εκδοτική στέγη.
Συμμετείχε στην συλλογική έντυπη έκδοση "Ανθολόγιο ποιήσεως 2017-2018" των Εκδόσεων Όστρια  καθώς επίσης και σε συλλογικές δουλειές στα e-books:
"Το γραμμόφωνο" Eπιμέλεια: Γιώργος Ιατρίδης
"Μια ιστορία αγάπης | 15+1 bloggers" Επιμέλεια έκδοσης: Γιάννης Φαρσάρης
"Ένας πίνακας... δυο ιστορίες: Αντανάκλαση - Παραμορφωτικός καθρέφτης" Εκδόσεις: 24γράμματα
"25th hour project" Eπιμέλεια έκδοσης: Γιώργος Ιατρίδης
"Το μυστήριο του καφενείου" Επιμέλεια έκδοσης: Μαρία Νικολάου
Κατά καιρούς είχε την τιμή να φιλοξενηθεί σε διάφορους ηλεκτρονικούς χώρους όπως: fractal, apodyoptes, femalevoice και tovivlio.net.
Πρόσφατα, ξεκίνησε να παρακολουθεί  μαθήματα στο θεατρικό εργαστήρι του Πολιτιστικού Συλλόγου Χαλκίδας «Θέατρο Περι – Τεχνών» με απώτερο σκοπό και στόχο, να καταφέρει στο μέλλον να ανεβάσει την δική της θεατρική παράσταση και να ολοκληρώσει τα σενάρια ταινιών μικρού μήκους που έχει οραματιστεί.

Είναι μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Χαλκίδας «Οι Φίλοι του Γιάννη Σκαρίμπα» και επιδιώκει να γίνει παράδειγμα για όλους όσους θέλουν να κυνηγήσουν τα όνειρά τους, μα ο φόβος τους κρατάει πίσω. Το μόνο που χρειάζεται είναι να τολμήσεις, να μη φοβηθείς, να βάλεις την αγάπη σου μέσα σε ότι κάνεις και να γίνεις ο ίδιος το όνειρο, η ελπίδα.
Διότι, ότι αγαπάς, δεν μπορεί παρά να γίνει το ίδιο η ελπίδα.

Στοιχεία επικοινωνίας:
kikh_k@hotmail.com
https://www.facebook.com/kikhkon
https://twitter.com/kikh_konstantin
https://www.instagram.com/kikh_konstantinou/?hl=el
www.ekfrastite.blogspot.com

*****

Καλοτάξιδο Κική μου!



You May Also Like

11 comments

  1. Πολύ ωραία ανάρτηση για την Κική μας και το συγγραφικό της έργο, Μαρία μου .
    Σίγουρα θα προμηθευτώ και το καινούργιο της βιβλίο .
    Να είσαι καλά και φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλές συγγραφικές διαδρομές στην Κική μας και καλοταξιδεμένα να είναι όλα της τα βιβλία και τα όνειρα.
    Πολύ ωραία φιλοξενία στο ΚΕΙΜΕΝΟ σου Μαρία μου!
    Φιλιά και ευχές και στις δυο σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χαιρετίζω με μεγάλη χαρά την παρουσίαση του βιβλίου της Κικής. Μαρία έξοχη η παρουσίασή σου. Με έναν υπέροχο τρόπο παρουσιάζεις και την ίδια και τις τρεις νουβέλες του βιβλίου.
    Τελικά, η γειτονιά μας, αναδεικνύει συγγραφείς και ποιητές (στο θηλυκό του περισσότερο), καθώς μια μετά την άλλη οι φίλες μας δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους εκδοτικά χαράζοντας πλέον το δρόμο τους.
    Θα το πάρω φυσικά το βιβλίο της Κικής μαζί με όλα των λοιπών φίλων.
    Ξέρω ότι θα διαβάσω κάτι εξαιρετικό και γόνιμο.
    Τις ευχές μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ όμορφη παρουσίαση για το νέο βιβλίο της Κικής μας που το περιμένω με ανυπομονησία. Καλοτάξιδο να είναι όπως καλοτάξιδα να είναι όλα της τα βιβλία. Μπράβο Μαίρη μου να σαι καλά
    Ευχές από την καρδιά μου για σένα που είσαι παρούσα σε όλες τα συγγραφικά ταξίδια των φιλων
    Ευχές και στην Κική μας να φτάσει ψηλά πολύ ψηλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. XΡΌΝΙΑ ΠΟΛΛΆ, ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!!!!!
    ΚΑΛΟΤΑΞΙΔΑ ΝΑ ΕΊΝΑΙ ΌΛΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΗΣ ΜΑΣ ΚΙΚΉΣ!ΚΑΙ ΌΛΩΝ των φίλων του blog σου!!!!!!
    ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΙΣ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΈΣ ΣΑΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΌΤΗΤΕΣ!!!ΚΑΛΟΤΑΞΙΔΑ!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μαρία μου καλή χρονιά με υγεία και χαρά!
    Καλοτάξιδο το νέο βιβλίο της Κικής και εύχομαι και εις άλλα ταξίδια ...σύντομα!
    Την αγάπη μου,Ελευθερία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μαρία μου καλή χρονιά με υγεία και χαρά!
    Καλοτάξιδο το νέο βιβλίο της Κικής και εύχομαι και εις άλλα ταξίδια ...σύντομα!
    Την αγάπη μου,Ελευθερία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μαρία μου καλή χρονιά με υγεία και χαρά!
    Καλοτάξιδο το νέο βιβλίο της Κικής και εύχομαι και εις άλλα ταξίδια ...σύντομα!
    Την αγάπη μου,Ελευθερία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλοταξιδο το βιβλιο της Κικής μας , καλη χρονια και απο εδω Μαράκι μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλοτάξιδο να είναι το βιβλίο της Κικής!
    Πάρα πολύ όμορφη παρουσίαση Μαρία μου!
    Φιλιά πολλά και καλή χρονιά με υγεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σε ευχαριστώ και σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου!
    Την αγάπη μου σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας παρακαλώ πολύ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις και greeklish, θα αποκλείονται. Ευχαριστώ.

Οι φωτογραφίες και τα κείμενα που τις συνοδεύουν και το συνολικό περιεχόμενο του παρόντος ιστοτόπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία και προστατεύονται από τον Ν. 2121/1993. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, παραποίηση, αλλοίωση, εκμετάλλευση ή οποιαδήποτε άλλη χρήση του συνολικού περιεχομένου (φωτογραφίες ή/και τμήματα αυτών, κείμενα) χωρίς τη συναίνεσή μου και την έγγραφη άδειά μου. Φωτογραφίες που δεν φέρουν το όνομά μου είναι από το www.pixabay.com και το www.pexels.com και είναι χωρίς πνευματικά δικαιώματα.