3ο Δρώμενο Χαϊκού

by - Απριλίου 06, 2019

Αγαπητοί μου αναγνώστες και φίλοι σας χαιρετώ. Το τελευταίο διάστημα δεν έχω καθόλου χρόνο ώστε να ασχοληθώ με το Κείμενο. Σας ευχαριστώ πάντως που συνεχίζετε και μου στέλνετε τις δημιουργίες σας και επιφυλάσσομαι πως κάποια στιγμή θα βρω την ευκαιρία να τις δημοσιεύσω.

Κόντρα λοιπόν σε νωθρούς καιρούς και σε παράγοντες που μας κρατάνε μακρυά από αυτά που αγαπάμε να δημιουργούμε, ας βάλουμε πάλι τον εγκέφαλό μας να σκεφτεί, να μετρήσει και να δημιουργήσει. Ας γράψουμε Χαϊκού.


Ας θυμηθούμε όμως τι είναι το Χαϊκού. Το Χαϊκού (ιαπ.: 俳句"αστείος στίχος") είναι μια ιαπωνική ποιητική φόρμα. Παραδοσιακά αποτελείται από τρεις ομάδες των 5, 7, 5 συλλαβών, οι οποίες τοποθετούνται σε τρεις στίχους για έμφαση ή σε έναν, χωρισμένο με κενά. Το χαϊκού είναι με συνολικά 17 συλλαβές η πιο σύντομη μορφή ποίησης στον κόσμο. (πηγή

Επειδή είναι πολύ σύντομος τρόπος έκφρασης, θα σας δώσω την δυνατότητα να γράψετε ο καθένας δύο Χαϊκού, που το ένα θα δένει με το άλλο νοηματικά. Φαινομενικά είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, γιατί πρέπει στην ουσία να κινηθείτε σε συγκεκριμένες φόρμες και ορισμένες συλλαβές. Ίσως να σας φανεί δεσμευτικό της έμπνευσής σας, όμως δεν είναι. Αυτό νόμιζα και γω την πρώτη φορά που επιχείρησα να γράψω κάτι τέτοιο, αλλά μετά μαγεύτηκα από αυτό το στύψιμο του εγκεφάλου για την απόδοση του Χαϊκού. 

Οπότε ξεκινάμε!


Τυλίγω σκέψεις, (5 συλλαβές)
τις κλείνω σε φυλακές, (7 συλλαβές)
εγκλωβίζομαι. (5 συλλαβές)

Σκουριά στο μυαλό, (5 συλλαβές)
μια πίκρα στο στόμα μου, (7 συλλαβές)
αποκόπτομαι. (5 συλλαβές)


Όροι και τρόπος συμμετοχής.
  • Γράφετε Χαϊκού, εμπνεόμενοι από την παραπάνω εικόνα. 
  • Δύο (2) Χαϊκού ο καθένας, που όμως να δένουν μεταξύ τους και να αποδίδουν όπως νομίζετε εσείς το νόημα της φωτογραφίας (όπως το παράδειγμα που δίνω).
  • Τα Χαϊκού θα αποτελούνται από τρεις ομάδες των 5, 7, 5 συλλαβών, οι οποίες τοποθετούνται σε τρεις στίχους για έμφαση ή σε έναν, χωρισμένο με κενά. Το κάθε χαϊκού θα έχει συνολικά 17 συλλαβές (όπως το παράδειγμα που δίνω).
  • Χωρίς τίτλο. 
  • Τα Χαϊκού σας δεν θα πρέπει να έχουν δημοσιευθεί, ώστε η ψηφοφορία να γίνει χωρίς να ξέρουμε ποιος κρύβετε πίσω από το καθένα.
  • Τα στέλνετε με email (όχι επισύναψη) στην διεύθυνση asmhnio@gmail.com μέχρι την Κυριακή 5/5 στις 8:00 το βράδυ. 
  • Μπορείτε να συμμετέχετε όλοι, είτε είστε bloggers είτε όχι. 
  • Την Δευτέρα 6/5 θα αναρτήσω τα χαϊκού σας και θα τεθούν σε ψηφοφορία από εσάς για μια εβδομάδα. Στην ίδια ανάρτηση θα δείτε τους όρους και τον τρόπο ψηφοφορίας. Μετά το πέρας της ψηφοφορίας θα ανακηρύσσω τον νικητή.

Για οποιαδήποτε διευκρίνηση μη διστάσετε να ρωτήσετε.
Κόντρα στους νωθρούς καιρούς δημιουργούμε, όσο και όπως μπορεί ο καθένας μας.
Σας εύχομαι ολόψυχα καλές εμπνεύσεις.

Φιλικά
Μαρία Νικολάου


You May Also Like

5 comments

  1. Όσπ δύσκολο κι αν είναι, η φωτογραφία σου κάθε φορά με ξεσηκώνει!
    Όμορφες εμπνεύσεις εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα σου Μαρία.
    Το Χαϊκού είναι μια ιδιαίτερη μορφή ποίησης, την οποία σέβομαι αλλά δεν την κατέχω. Συνεπώς θα παρακολουθήσω με σεβασμό, αυτή τη φορά ως αναγνώστης με την συμμετοχή μου.
    Να είσαι πάντα καλά Μαρία μου σε ότι κάνεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ω, ναι!
    Μου είχαν λείψει!!!!!
    Θα προσπαθήσω!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γεια σου, Μαρία μου. Με μεγάλη χαρά θα συμμετέχω στο δρώμενο. Πολλά πολλά φιλιά, φίλη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλώς μας ήρθαν και πάλι τ' αγαπημένα χαϊκού.
    Ελπίζω να στείλω κάτι.

    Καλή μας έμπνευση! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας παρακαλώ πολύ να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες και οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας. Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις και greeklish, θα αποκλείονται. Ευχαριστώ.

Οι φωτογραφίες και τα κείμενα που τις συνοδεύουν και το συνολικό περιεχόμενο του παρόντος ιστοτόπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία και προστατεύονται από τον Ν. 2121/1993. Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή, αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, παραποίηση, αλλοίωση, εκμετάλλευση ή οποιαδήποτε άλλη χρήση του συνολικού περιεχομένου (φωτογραφίες ή/και τμήματα αυτών, κείμενα) χωρίς τη συναίνεσή μου και την έγγραφη άδειά μου. Φωτογραφίες που δεν φέρουν το όνομά μου είναι από το www.pixabay.com και το www.pexels.com και είναι χωρίς πνευματικά δικαιώματα.